El Consell Insular de Menorca ha presentat el Pla d'usos i estudi de viabilitat del Llatzeret de Maó, que ha elaborat Mediterraneum. Aquest preveu la combinació de l'ús formatiu i de recerca, l'ús cultural, l'ús com a allotjament i les activitats de lleure. La diversitat d'usos permet donar donar encaix a les directrius del full de ruta elaborat pel grup de feina del Llatzeret.
Així, els valors que defineixen el nou Llatzeret són: una illa dins d’una illa, un espai de generació de coneixement, un espai de salut i de benestar, un espai sostenible, un espai de treball, un espai per a tothom, un projecte de col·laboració públic-privat. En aquest sentit, la presidenta del Consell Insular, Maite Salord, ha destacat l'encaix dels diferents interessos i objectius previstos en el full de ruta, que ara s'han d'anar desenvolupant per parts, com en un trencaclosques.
La funció de formació i recerca, que amplia notablement la oferta actual (l'Escola de Salut Pública) està encaminada a reduir la dependència del turisme que actualment carateritza l'economia menorquina. Es preveu la participació d'universitats que generin una oferta de qualitat. Concretament, es preveu la formació especialitzada i com extensió universitària en les següents àrees de coneixement, que es consideren estratègiques per Menorca : Ciències de la salut (concretament salut i societat), Sostenibilitat i gestió de l’entorn, Arqueologia mediterrània, Turisme i Hostaleria, Ciències del mar. Els estudiants es podran allotjar a la residència.
Per tal d'explotar l'encant i exclusivitat del Llatzeret es preveu la creació d'un hotel de luxe de petit format (Small Luxury Hotels of the World) amb valors com la tranquil·litat, la natura, el wellness (es preveuen instal·lacions de thalassoteràpia)... Aquest projecte requerirà la inversió i explotació per part del sector privat, com també els serveis de restauració que es preveuen al complex.
El Llatzeret, però, també tindrà una oferta cultural de qualitat oberta a tothom. La història del que va ser una instal·lació sanitària de primer ordre s'explicarà en un centre d'interpretació. Es donarà continuitat a les visites guiades que ja s'hi realitzen. I a més, el complex oferirà una programació regular d'activitats artistístiques i culturals dirigides a la població local i a vistants forans. Els espais exteriors i alguns d'interiors són molt apropiats per a la organització de grans esdeveniments. Aquesta programació es complementarà amb el lloguer per a ús privat. Així, es preveuen workshops i estades per artistes, espectacles a l’aire lliure, debats i conferències...
Finalment, es proposa la fòrmula òptima de gestió (un consorci en el qual participin diverses administracions) i es dónen els resultats de l'estudi econòmic que analitza la viabilitat del projecte. Es detallen les inversions necessàries (tant pròpies com de tercers), es preveuen els ingressos i despeses, i es proposa un calendari d'actuacions i prioritats.